Arrangement De Verborgen Stad

Tijdens het eerste uur van het Verborgen Stad arrangement vertelt uw gids u over de kleine stille getuigen van oud Amsterdam. Hoe zag de stad eruit in de 16e, 15e en 14e eeuw? Wat is Warmoes en waar komen uitdrukkingen als ‘Vechten tegen de bierkaai’ of ‘In de aap gelogeerd zijn’ vandaan? We richten de blik op dingen die allicht niet compleet verborgen zijn, maar waar je als toevallige passant makkelijk aan voorbijgaat.

Verborgen schoonheid in het hart van oud Amsterdam

Goed verborgen tussen de rode lampjes van de rosse buurt ligt een van de pareltjes van Amsterdam: de 17e eeuwse schuilkerk 'Ons Lieve Heer op Solder'.

In 1661 koopt de welgestelde koopman Jan Hartman (1619-1668) een huis 'op stand' aan de Oudezijds Voorburgwal. Op de bel-etage en in het souterrain brengt Jan Hartman zijn winkel en opslag onder. Op eerste verdieping komt een - voor die tijd rijke - ontvangstkamer, waar Hartman gasten en zakenrelaties zijn status en gastvrijheid kan tonen. De Sael behoort tegenwoordig tot de best bewaarde woonruimten in Nederland uit de Gouden Eeuw en is zelfs in Japan, in kopie, te bewonderen.

Hartman is katholiek en zijn zoon studeert voor priester. In het gereformeerde Amsterdam is nauwelijks gelegenheid om hun geloof te belijden. Enkele jaren na de Alteratie (de overgang naar het gereformeerde geloof van Amsterdam) in 1578 is er namelijk een officiële verbod gekomen op de viering van de katholieke eredienst. Daarom laat Hartman op de bovenste drie verdiepingen van zijn huis een rooms-katholieke schuilkerk bouwen. Ruim tweehonderd jaar dient Hartmans zolderkerk als gedoogde parochiekerk voor de binnenstad. De protestante overheid wist van het bestaan van de schuilkerk, maar kneep een oogje dicht.

Pas bij de wijding van de grote Sint-Nicolaaskerk tegenover het Centraal Station in 1887 verliest Ons' Lieve Heer op Solder haar functie als parochiekerk. Al een jaar later, op 28 april 1888, wordt Ons' Lieve Heer op Solder voor publiek opengesteld, op alle weekdagen. Het is na het Rijksmuseum het oudste museum van de stad.

Meer informatie over deze prachtige locatie vindt u op:

Ons Lieve Heer Op Solder / Museum Amstelkring

onze lieve heer op solder

Tijdens het tweede deel van ons Verborgen Stad arrangement varen we in een exclusieve salonboot een uur lang door rustige, minder bekende en smalle grachtjes 'terug in de tijd' en doorkruisen we weg van de drukte bijzondere buurten zoals de Lastage- en de Verversbuurt. Aan boord van het historische salonbootje verwelkomen u met een authentiek op 17e - eeuwse recepten gebaseerd likeurtje zoals Hemel op Aarde, Hansje in de Kelder, Bruidstranen of Pruimpje prik in.

Desgewenst kunt u het programma uitbreiden met lunch of diner of (voor 17.00 uur) met een bezoek aan 'Ons Lieve Heer Op Solder' (ook bij buitenlandse gasten altijd een groot succes!)

U kunt dit programma reserveren voor besloten groepen vanaf 10 personen (bij minder personen geldt de minimale groepsprijs) op alle dagen van de week. De uiterlijk aanvangstijd is 16.00 uur. Na 16.00 uur moeten wij meerkosten berekenen wegens het avondtarief voor boothuur. Het is het leukst om eerst te wandelen en dan te varen.

Dit programma bieden wij niet aan voor gecombineerde groepen, u kunt dus niet op individuele basis aansluiten bij andere groepen.

Tarief: 39,50 per persoon, excl. btw. inclusief: ruim 1 uur privevaart met luxe salonboot, ruim 1 uur wandelexcursie, gidsservice, schipper , bediening (grotere groepen), likeurtje (1pp), boekingskosten, t/m 10 personen geldt de minimale groepsprijs van 395,- excl. btw.

We vertrekken vanaf de ingang van het Visitor Centre, witte gebouw tegenover CS Amsterdam.

Kijk voor reacties op dit programma op www.local-experts.com

 

 

 

Informatie / offerte bij Local Experts Amsterdam

Heer2
Mevrouw
Tour: Rondleiding Amsterdam - Arrangement De Verborgen Stad
* verplichte velden