Architectuur in het Oostelijk Havengebied

Het Oostelijke Havengebied is allang geen zeehaven meer, duizenden mensen bewonen inmiddels het KNSM eiland, Java eiland, Borneo en Sporenburg en genieten van hún plek aan het water. Wonen aan het water is ‘hot’ in Nederland!

Naar de Rietlanden

'' Van tijd tot tijd gingen wij op roof uit naar de Rietlanden, waar de zeeschepen uit Indie aankwamen en en werden gelost. De haven was voor ons een paradijs vol avontuur, gevaar en toekomstbeloften. Urenlang kon je hier dwalen langs loodsen waar het geurde naar verre landen, door smalle steegjes tussen de honderden meters lange goederentreinen en over verboden kaden waar je op kisten en vaten namen las van plaatsen uit de atlas en het aardrijkskundeboekje.

Je zag hier zeelieden, echte, die kwamen en gingen met de plunjezak op hun nek, matrozen met vreemde opschriften op het lint van de muts, Javanen en negers.

Maar het fijnste van alles was dat je hier voortdurend in gevaar verkeerde en op je hoede moest blijven omdat je elk ogenblik door een Rus of smeris in je nek kon worden gegrepen. Wij kwamen hier immers niet als onschuldige bezoekers die maar eens een beetje rondkeken, maar als rovers voor wie niets veilig was. Lood, koper, oud ijzer of touw, alles dat maar een paar centen handelswaar vertegenwoordigde was van onze gading.

Naar al dat spul werd echter niet omgekeken als er mannetjesdrop of copra gelost werd. De juiste benaming van mannetjesdrop is mij tot op de dag van vandaag onbekend gebleven. Het waren peulachtige vruchten met platte ronde pitten en een zwartbruine, smeerachtige massa die zoet smaakte. De peulen vonden in de buurt en op school grif aftrek voor een halve cent per stuk en de vraag overtrof altijd het aanbod. Mannetjesdrop had een sterk purgerende werking, hetgeen tot gevolg had dat het na een geslaagd bezoek aan de Rietlanden of Handelskade in de klas altijd bijzonder onrustig was."

Bron: uit 'Het eeuwige lied van de Amsterdamse haven' / Maurits Dekker

Prachtige uitzichten, oude havengebouwen, woonschepen en af toe een stevige westenwind, doen herinneren aan het ruige zeemansverleden en de vertrekkende stoomschepen naar verre kusten.

Maar het is niet alleen oud wat trekt, sinds de jaren ´80 is er een meesterlijke moderne architectuur verrezen, gebouwen die internationaal roem oogsten en waar vele architectuurliefhebbers hun weg al naar toe hebben gevonden. Tijdens de wandeling-, fiets-, of vaartocht komen de masterplannen van Sjoerds Soeters, Jo Coenen en Adriaan Geuze aan bod, evenals het werk van vele andere Nederlandse en internationale architecten.

Tarief wandelexcursie: €15,00 per persoon exclusief 21% btw.

Tarief fietsexcursie: €15,00 + fietshuur: €7,00 (terugtraprem) of €8,50 (handrem) exclusief 21% btw.

De minimale groepsprijs is gebaseerd op 10 personen.

Mogelijke talen: Nederlands, Engels, Duits.

Vertrekplek: Vertreklocatie fietstocht: Visitor Centre tegenover CS Amsterdam. Vertreklocatie wandelexcursie: Lloydhotel, Oostelijke Handelskade 34 (te bereiken met tram 26 vanaf CS, halte Rietlandpark)


 

Informatie / offerte bij Local Experts Amsterdam

Heer2
Mevrouw
Tour: Rondleiding Amsterdam - Architectuur in het Oostelijk Havengebied
* verplichte velden