Jordaanwandeling

Veel mensen denken bij de Jordaan nog altijd aan Tante Leen en Johnnie Jordaan. Maar in de jaren '70 en '80 vertrokken hele volksstammen 'echte' Jordanezen naar Almere, Lelystad en Purmerend. Toch is de Jordaan vooral nu een heel charmante wijk, waar u echt eens op pad moet gaan.

Het fort van Sjakoo

Een van Amsterdams bekendste meesterdieven (begin 1700) heette Sjakoo. In de Amsterdamse volksbuurten was hij populair als Robin Hood. Nog anderhalve eeuw later wees men eerbiedig zijn huis aan op de Elandsgracht: Het fort van Sjakoo. Zijn werkmethoden waren legendarisch: hij was uiterst professioneel. Hij vloog als een schim door het land, dan sloeg hij toe in Groningen, dan in Gouda, dan weer in Amsterdam en bovendien was hij, zoals zijn latere buurtgenoten na al die jaren nog zeiden ' een edelaardig mens die alleen van de rijkdom gapte'.

Zijn woning bevond zich in een wooncomplex - een 'fort' zoals de oude Amsterdammers zeiden - vol gangen en geheime uitgangen

Enkele malen wist Sjakoo zo op spectaculaire wijze te ontsnappen, maar in 1717 werd hij gegrepen. Hij werd veroordeeld om 'van onderen op te worden geradbraakt en alzo levendig te blijven liggen den tijd van een half uur, en alsdan voorts het hoofd van het lichaam te worden gekapt'.

Aan de Elandsgracht 71 -77 is nog steeds een gevelsteen te zien ter herinnering aan het fort van Sjakoo.

Bron: Een kleine geschiedenis van Amsterdam - Geert Mak

Zeker als u houdt van verborgen hofjes, historie en gekke winkels, is de Jordaan een bezoekje meer dan waard! Op maandagmorgen en op zaterdag zijn er kleurige markten, zoals de boerenmarkt en de rommelmarkt. Kom met ons wandelen en ontdek het allemaal!

Tijdens onze Jordaan wandeling bezoeken we een paar verborgen hofjes. Daarnaast vertellen we tijdens de rondleiding natuurlijk alles over de meer en minder bekende kanten van deze beroemde Amsterdamse buurt!

Omdat veel hofjes op zaterdag enzondag gesloten zijn bieden we in het weekend een alternatieve route aan, we beginnen dan op het Spui met een bezoek aan het Begijnhof en gaan dan via de 9 straatjes naar de Jordaan.

TIP: Wilt u wandelen én varen in de Jordaan, kijk dan eens naar ons arrangement De Gouden Reaal. Meer informatie over stadswandelingen met lunches, diners, vaartochten enz vindt u op op onze site Local Experts Amsterdam.

Bijzonderheden rondleiding:

Wij verzorgen deze rondleiding voor besloten groepen. De minimale groepsrijs is gebaseerd op 10 deelnemers. U bepaalt uw eigen gewenste dag en vertrektijd.

Tarief rondleiding: €12,50 excl. btw per persoon. Bij groepen kleiner dan 10 personen geldt de minimum groepsprijs van €125,- excl. btw.

M.i.v. 1 april 2020 heft de gemeente Amsterdam €1,50 touristenbelasting (VMR) per activiteit die u onderneemt. Deze VMR is niet inbegrepen in de tourprijs.

Tijdsduur: 1,5 - 2 uur.

Vertrekplek: Westermarkt, naast het beeldje van Anne Frank.

Mogelijke talen: Nederlands, Engels of Duits


 

Informatie / offerte bij Local Experts Amsterdam

Heer2
Mevrouw
Tour: Rondleiding Amsterdam - Jordaanwandeling
* verplichte velden