Fietsexcursie Amsterdam Noord en NDSM

Ooit gebruikte de stad de landpunt aan de overkant van het IJ als galgenveld en werd de oever ingepolderd voor landbouw. Later was er veel bedrijvigheid op de scheepswerven van o.a. de NDSM en in fabrieken. Nu is Noord toe aan een derde leven!

De Amsterdamse woonschool

Bij oudere Amsterdammers staan Zeeburgerdorp en Asterdorp nog bekend als ‘rode dorpen’. Wie daar vandaan kwam had geen beste naam.

In 1926 werd Zeeburgerdorp gebouwd (Oost). Het complex lag temidden van het water. De enige doorgang werd gecontroleerd. Er was een badgelegenheid, en er waren washokken en clublokalen. Huizen waren zo gemaakt dat optimale sociale controle mogelijk was. Overigens waarschuwden de bewoners elkaar met klopsignalen als een ambtenaar in aantocht was. Regelmatig werd gekeken of de huizen wel goed schoon werden gehouden.

In hetzelfde jaar ontstond ook Asterdorp (Noord). De straten van het vijfhoekige, ommuurde complex hadden oorspronkelijk geen namen. Woningopzichteressen kozen de gezinnen die in aanmerking kwamen voor een ‘controlewoning’. Overigens bedankte ongeveer de helft van de gezinnen in de jaren twintig en dertig voor de geboden service. De slechte roep speelde zeker een rol. Veel controlehuizen stonden dus leeg.

Degenen die er wel op ingingen waren er vaak niet best aan toe (huurschuld, alcoholverslaving, ziekte, enz.). Bij aankomst werden hun schamele bezittingen volgens de regels ontsmet.

Asterdorp werd in 1940 ontruimd om plaats te maken voor slachtoffers van het bombardement op Rotterdam. Inmiddels staat alleen het poortgebouw (ook hier was slechts één doorgang) nog overeind. De rest werd in 1955 afgebroken. Zeeburgerdorp ging in 1944 tegen de grond.

Er is door het verdwijnen van de scheepsbouw, ruimte ontstaan voor nieuwe ontwikkelingen en bijzondere initiatieven. Aan de Noordelijke IJ-oever komen woningen, winkels, werkruimten, scholen, ateliers, cafés, restaurants, musea, stadsparken en alles wat bij een stad hoort.

Over 't IJ festivalNatuurlijk heeft deze transformatie naar een veelkleurig en bruisend stuk Amsterdam, tijd nodig. De komende jaren zal daar aan gewerkt worden. Toch is er al veel te zien en gaan de ontwikkelingen in een rap tempo. Denk maar aan het Eye Film Instituut, de A'dam Toren (vroeger de Shelltoren), een nieuw oeverpark, culturele broedplaatsen en creatieve bedrijven, oude scheepswerven en spectaculaire nieuwbouw; kortom te veel om op te noemen.

Voor wie niet bang is de ‘rimboe’ in te trekken en al een beetje wil dromen van de toekomst, wie van de haven en het water houdt en van prachtige uitzichten over het IJ, voor die mensen is onze fietstocht met nadruk op architectuur en geschiedenis en toekomst van Noord een aanrader!

Tarief fietsexcursie: €15,00 per persoon + fietshuur per persoon: €7,00 (terugtraprem) of €8,50 (handrem), exclusief 21% btw. Bij groepen kleiner dan 10 personen geldt de minimum groepsprijs van €150,- + de fietshuur per persoon, excl. btw.

Deze excursie is enkel als fietsexcursie te reserveren.

Tijdsduur: 2 tot 2,5 uur

Mogelijke talen: Nederlands, Engels

Vertrekplek: Voor de ingang van het Visitor Centre tegenover CS Amsterdam

Informatie / offerte bij Local Experts Amsterdam

Heer2
Mevrouw
Tour: Rondleiding Amsterdam - Fietsexcursie Amsterdam Noord en NDSM
* verplichte velden