Poortjeswandeling

Laat u verrassen! Tijdens deze bijzondere rondleiding in Amsterdam volgen we een lint van 16e en 17e eeuwse poortjes dat zich door het oude hart van Amsterdam heen slingert, vanaf het Spui dwars door de Kalverstaat, Rokin en rosse buurt. Midden in de stad leiden de poortjes naar onverwachte plekken.

Misdaad & Straf

In 1596 werd het oude Clarissenklooster tuchthuis. (tegenwoordig staat hier de Kalvertoren) Dit tuchthuis markeerde een ommekeer in het denken over misdaad en straf. Men zag in dat het misschien toch beter was om jeugdige delinquenten te verbeteren i.p.v. meteen ter dood te brengen. Deze optimistische uitgangspunten maakte op den duur plaats voor een veel hardere praktijk nl. dwangarbeid. De tuchtelingen moesten steenhard Braziliaans hout raspen, een zwaar karwei. Het geraspte hout werd gebruikt om verfstof van te trekken voor de vele ververijen die de stad kende.

Volgens een oude bron had het tuchthuis een ‘verdrinkingscel’ voor wie niet wilde werken. Een gevangene werd in de cel opgesloten waarna deze langzaam met water werd gevuld. De enige reddingsmogelijkheid lag in het wegpompen van het water. Dit was slechts een voorlopige redding, door uitputting verdronk de gevangene later alsnog. Het was letterlijk: pompen of verzuipen. De oude poort van het rasphuis met de woorden ‘Castigatio’ en een afbeelding van de stedenmaagd met een zweep in haar hand, geflankeerd door twee geboeide mannen, is nog altijd te zien aan de Heiligeweg. Het opschrift op het fries citeert de Romeinse moralist Seneca: Virtutis est Domare Quae Cuncti Pavent; Wilde beesten moet je temmen. (vrij vertaald).

Wie of wat ging er schuil achter deze toegangen, werd gevangen gehouden of wilde juist verborgen blijven? Voor wie er stil bij wil blijven staan, spreken de poortjes en is er een schat aan verhalen en mooie plekken te ontdekken, soms dwars door het toeristengeraas. Echte pareltjes zijn het, die over een groots en bijzonder, smeuïg en soms bizar verleden vertellen!

Leuk om te combineren met een high-tea of likeurproeverij of een bezoek aan de 17e eeuwse katholieke schuilkerk 'Ons lieve Heer Op Solder'. Daarna lekker borrelen op de Zeedijk of de Nieuwmarkt!

Bijzonderheden rondleiding:

Tijdsduur rondleiding: 1,5 uur.

Tarief: €12,50 per persoon excl. 21% btw. Bij groepen kleiner dan 10 personen geldt de minimum groepsprijs van €125,- excl. 21% btw.

Mogelijke talen: Nederlands.

Vertrekplek: Het Spui, naast het beeldje van het Lieverdje. Vanaf CS bereikbaar met tram 1,2 of 5.


 

 

Informatie / offerte bij Local Experts Amsterdam

Heer2
Mevrouw
Tour: Rondleiding Amsterdam - Poortjeswandeling
* verplichte velden